Dierbare
Overlijden van partner, kind, ouder, familie, vriend/vriendin of collega. Of een huisdier.
Dat er rouw ontstaat bij verlies door overlijden is voor iedereen bekend. De wijze waarop het ingrijpt op je leven is van meerdere factoren afhankelijk. De wijze van overlijden, zag je het aankomen doordat iemand ziek was of gebeurde het plotseling? Denk bij deze laatste aan een miskraam, suicide, geweld, of een ongeluk.
Heb je afscheid kunnen nemen? Was jij jong of ouder toen deze persoon overleed? Hoe was de band met deze persoon of dit huisdier? Is het een eerste verlies of heb je al meerdere verliezen meegemaakt? En heb je aan de vorige verliezen wel genoeg aandacht kunnen geven?
Er bestaat geen hierarchie in verlies, dus het verlies van een broer kan net zo ingrijpend zijn als het verlies van een kind.
Gevolgen bij verlies dierbare
Wanneer iemand overlijdt ben je verdrietig. Er kunnen echter veel meer gevolgen zijn van dit verlies:
- Je kan je boos, moe,depressief, schuldig of nog meer voelen. Veel vergeten, slecht slapen, ziek worden.
- Je dagelijkse leven verandert, zonder die persoon of dat huisdier.
- Het kan zijn dat je omgeving (familie, vrienden, collega's) niet weet hoe ze jou kunnen helpen en jullie elkaar niet begrijpen.
We vinden het vaak lastig om het gesprek aan te gaan met iemand die rouwt. Dat is moeilijk voor degene met het verlies, maar ook voor de omgeving. Het helpt ontzettend veel als je wel weet wat iemand kan steunen in deze periode, wat jij als professional, werkgever of naaste kunt doen en zeggen. En wat je zelf kunt doen om weer te kunnen genieten, samen met dit verlies dat altijd bij je zal blijven.