Masterclass
Let op: Deze masterclass is reeds afgelopen!
Mocht u meer informatie hierover willen, neemt u dan contact op met:
Esther van Apeldoorn
Feelz Training & Coaching
https://feelz.nu/contact/
“Levend Verlies” gaat over levenslange rouw die je ervaart wanneer jijzelf of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Elke keer weer kan je geconfronteerd worden met iets dat niet meer kan, of nooit (meer) zal kunnen. Dit uit zich heel wisselend qua emotie en hevigheid. Bijvoorbeeld door verdriet, boosheid en/of angst.
Situaties waarin "levend verlies" optreedt kunnen op jezelf betrekking hebben of je naasten. Een dierbare die de ziekte dementie krijgt, niet aangeboren hersenletsel (NAH), of een andere chronische psychische en/of fysieke ziekte, zoals kanker, Parkinson of een mentale beperking. Ouders met een kind met een chronische aandoening of beperking, of wanneer je ongewenst kinderloos bent of te maken hebt met adoptie, dan kan je een leven lang geconfronteerd worden met "levend verlies".
Kom naar de masterclass!
Chronische rouw kan een negatieve impact hebben op het leven van alle betrokkenen en ook leiden tot onderling onbegrip of verwijdering. Het wordt geregeld aangezien voor een depressie, waardoor de behandeling niet op passende manier wordt aangeboden.
Je kan leren hoe je ermee om kunt gaan, waardoor dit uiteindelijk tot (creatieve) praktische oplossingen en verbinding kan leiden.
Dit kan onder andere door: Bewust worden van de signalen en gevolgen, de wijze waarop zich dit kan uiten, weten hoe je er voor een ander kunt zijn en aandacht voor wat nog wel kan aan de ene kant en stilstaan bij wat niet meer kan.
Doelgroep
Professionals, maar zeker ook mantelzorgers en vrijwilligers die in contact zijn met mensen met:
- Dementie, NAH, Parkinson, Kanker
- Een kind of dierbare met een fysieke en/of mentale beperking
Denk aan: POH, casemanager, mantelzorgmakelaar, gezinsbegeleider, maatschappelijk werkende, revalidatie professionals, (gespecialiseerd) verpleegkundige en verzorgende, oncologie consulent, coach, psycholoog
Doel
Deze dag brengt je kennis, inzichten, handvatten en tools om levend verlies te herkennen en hóe ermee om te gaan. Om de mensen die dagelijks geconfronteerd worden met levend verlies bij te kunnen staan in dit continue levensproces. De gevolgen van leven met een chronische ziekte voor de naasten en betrokkenen zijn al enorm, het voegt kwaliteit aan het leven toe als men dan minder last heeft van de gevolgen van het continue rouwproces. Tevens kan aandacht voor levend verlies een positieve invloed hebben op de praktische dingen waar men tegenaan loopt.
“Wat kan je doen in een situatie waarin je je eigenlijk machteloos voelt?”
Programma
Inloop vanaf 8.30, aanvang 9.15 uur, afsluiting rond 17.15 uur
Inclusief een gezonde lunch, netwerkborrel en informatiemateriaal
Ochtend:
- Manu Keirse, Prof. dr. Manu Keirse, emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven, is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en verlies expert: lezing en mogelijkheid tot stellen van vragen
- Ervaringsdeskundige bijdrage van Ton in 't Veen over omgaan met Levend Verlies bij dementie
- Heerlijke gezonde lunch
Middag:
- Workshops
Twee workshoprondes, u kunt kiezen uit 4 workshops. Wilt u bij de workshops aangeven welke keus dit voor u is, de 1e, 2e, 3e, en 4e. Ik doe mijn uiterste best uw voorkeur van de eerste twee in te delen.
U ontvangt informatie materiaal over de onderwerpen van alle workshops
Workshop 1 - Balans tussen interventie en presentie
Workshop 2 - Veerkracht ontwikkelen met ACT
Workshop 3 - Levend Verlies door andere ogen
Workshop 4 - Rituelen in de praktijk
Datum en locatie
De masterclass vindt plaatst op 18 november 2022 en is van 9.15 - 17.15 uur
Locatie: Op Hodenpijl, Schipluiden
Kosten: € 185,--
Vrijgesteld van BTW.
Inschrijven kan via onderstaand webformulier.
Beschrijvingen Workshops
Workshop 1 - Op zoek naar balans tussen interventie en presentie
Aan de hand van de casus Kasper ga je praktisch aan de slag om als (zorg) professional steun en hulp te kunnen bieden in het omgaan met levend verlies. Wat is helpend? Waar haalt iemand kracht uit? Welke betekenis geeft het iemand? We geven inzicht en kennis en oefenen met ‘stapeltjes verdriet”. Samen gaan we krachtig op pad!
Na deze workshop:
- Heb je kennis en inzicht om vanuit een verliesperspectief het "doe-been" of "betekenis-been" in te zetten.
- Heb je handvatten hoe je het gesprek over "levend verlies" aan kunt gaan.
- Heb je inzicht in hoe je op een andere manier iemand met levend verlies in zijn/haar kracht kan zetten.
De handvatten en inzichten kun je toepassen in elke werksituatie waarin levend verlies optreedt.
Agmar Butcher, is verlies- en rouwtherapeut die begeleiding biedt aan kinderen, jongeren en hun gezin op het moment dat ze geconfronteerd worden met verlies van gezondheid, ziekte, sterven en rouw. Is daarnaast verbonden aan het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, en (deels)werkzaam als gezinsondersteuner op de (kinder-) IC. Agmar gaat uit van de kracht die in ieder individu zit en is in staat deze op te roepen om in periodes van tegenslag en ziekte in te zetten.
Marjolein Koot, werkt als ervaringsprofessional voor ernstig zieke en palliatieve kinderen en hun gezinnen, als projectleider, onafhankelijk cliëntondersteuner en gastdocent, en is verbonden aan het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Met haar creatieve en inlevende mindset kan ze oplossingen en aanpassingen bedenken voor lastige en complexe zorgsituaties.
Workshop 2- Veerkracht ontwikkelen met ACT
Leven met een beperking, leven met een verlies en blijven doen wat je binnen de mogelijkheden kunt om je leven waardevol te maken en houden: het is een hele kunst. Levenskunst wel te verstaan. Een kunst die te leren valt en waarbij zowel acceptatie als commitment de hoofdingrediënten zijn. Maar hoe doe je dat?
In deze ervaringsgerichte workshop krijg je daartoe amuses opgediend en daarmee handvatten aangereikt vanuit het gedachtegoed van ACT (Acceptance & Commitment Training)
Jaantje Thiadens is opleider in Acceptance & Commitment Therapy (ACT) voor coachende professionals en medeauteur van het boek Coachen met ACT; Coachen 3.0 deel 3 Acceptatie & Commitment samen met Sergio van der Pluijm. Zij heeft een eigen praktijk waarin ze mensen op hun levenspad begeleidt in het ontwikkelen van veerkracht, zodat ze gaan doen wat voor hen van waarde is en leren dragen wat niet te veranderen valt. Ze laat zich daarbij leiden door het motto ‘Geef me de moed te veranderen wat ik kan veranderen, de kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid het verschil tussen deze te zien’. Door haar brede achtergrond, open blik en uitgebreide ervaring als docent is Jaantje in staat aan te sluiten bij elke praktijksituatie en zijn haar workshops ervaringsgericht waarin theorie en praktijk op speelse wijze hand in hand gaan.
Workshop 3 - Levend verlies door andere ogen…
- Levend verlies kent vele gezichten. Kun je anders leren kijken naar hetzelfde?
- Dagelijkse confrontatie met wat niet (meer) kan. Kun je dan nog denken in mogelijkheden?
- Vasthouden aan wat was, kost veel energie. Loslaten en omarmen, wat is dit en hoe doe je dat?
Na deze workshop ben je geïnspireerd hoe je als professional een ander met een groeiende mindset en door andere ogen kunt steunen en begeleiden!
Als manager zorg is Hink Slagter betrokken bij teamontwikkeling en veranderprocessen bij Cosis; een organisatie voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Tevens maakt hij dagelijks persoonlijk mee wat levend verlies betekent. In 1996 is zijn eerste zoon Bas is geboren met een complex en progressief ziektebeeld. Als gevolg van een stofwisselingsziekte was hij blind, doof, verstandelijk beperkt en rolstoelafhankelijk. De roze wolk kreeg een andere kleur. Door anders te kijken en te omarmen wat er wel is, heeft Bas een kleurrijk leven gehad waarin zij als ouders nieuwe kleuren hebben toegevoegd. Ook heeft Hink het “Alzheimer proces” van zijn vader van dichtbij ervaren. Ondanks zijn aanwezigheid raakte zijn vader “opgelost in de tijd” tot de dood er op volgde. Loslaten en omarmen zijn terugkerende thema’s in het leven van Hink. Hink heeft in 2020 zijn master “Strategy & Leadership” afgerond met de thesis “Rouw werkt door…”. In zijn onderzoek naar helpende factoren bij terugkeer naar werk na het verlies van een dierbare, komt hij tot o.a. de volgende conclusie; rouw is geen ziekte, maar een transformatie. Hink is een inspirator met veranderkracht, weet de juiste toon te raken, prikkelt en daagt uit en neemt je mee in de wereld van Levend Verlies, gezien vanuit meerdere perspectieven.
Workshop 4 - Rituelen in de praktijk
Als je werkt met mensen die te maken hebben met leven verlies, kunnen rituelen houvast bieden. Het markeren van verlies bij leven kan steun opleveren, eenzaamheid verminderen en ertoe leiden dat niet alleen verdriet overheerst.
Rituelen zijn betekenisvolle handelingen die op een prachtige manier verbinding tot stand kunnen brengen. Je kan ze bedenken om iets af te sluiten, of om een moment te markeren in de tijd. Je maakt van iets gewoons iets bijzonders!
In de workshop over rituelen in de praktijk gaan we - het zal je niet verrassen - praktisch aan de slag! Er is aandacht voor ritueelbewustzijn. Wat is een ritueel?
Hoe en wanneer kan je een ritueel inzetten bij Levend Verlies?
Vervolgens ga je zelf een ritueel ontwerpen en ben je na de workshop geïnspireerd om rituelen in te zetten in je werk en leven.
Hanke Amels is coach in de uitvaartwereld en opgeleid als Ritueelbegeleider. Rituelen vormen nog steeds een rode draad in haar werk en leven. Haar rituelen zijn opgebouwd volgens het motto: 'minimale inspanning, maximaal resultaat'. Betekenisvolle rituelen hoeven niet ingewikkeld te zijn, dit laat Hanke zien door haar praktische en levendige werkwijze. Hanke heeft al het stof van een ritueel afgeveegd en inspireert je om in de huidige maatschappij houvast te creëren door bijzondere momenten in het leven te benadrukken!
Betaling
U ontvangt binnen vier weken na aanmelding een factuur op het door u aangegeven emailadres. De betalingstermijn is 14 dagen, maar de kosten voor deelname dienen voor de datum van de Masterclass op het banknummer van Feelz te zijn bijgeschreven. Na betaling van het inschrijfgeld wordt u definitief in de workshops van uw voorkeur geplaatst. Mochten de workshops van uw voorkeur vol zijn dan nemen we contact met u op. Voor vragen over de factuur, betaling en de indeling in de workshoprondes kunt u contact opnemen met Esther van Apeldoorn, via info@feelz.nu
Vervanging of annuleren
Indien u, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk niet aanwezig kunt zijn bij deze dag kunt u iemand voor u in de plaats laten komen. Dit is kosteloos. Stuur een email naar info@feelz.nu met daarin de gegevens van u en uw vervanger. Kunt u geen vervanger sturen? Annuleer dan uiterlijk 15 oktober. Annuleert u hierna, dan zal het volledige bedrag in rekening worden gebracht. U kunt uitsluitend annuleren via email info@feelz.nu
Indien door Corona een fysieke bijeenkomst niet mogelijk is, zal de dag verplaatst worden. Indien een spreker of workshopleider verhinderd is, zal een gelijkwaardige vervanger gezocht worden.
Geef je op en kom meer te weten over omgaan met Levend Verlies!
De masterclass 3, van Hink Slager zit vol! Je kan je hier niet meer voor inschrijven.
Organisatie: Esther van Apeldoorn